Veel backpackers reizen in Australië van Cairns naar Sydney, maar wist je dat de route van Brisbane naar Melbourne ook superleuk is? En het is ook nog eens een stuk goedkoper als je met Greyhound reist! Met deze route reis je in 23 dagen van Brisbane naar Melbourne!
Brisbane – 3 dagen
Dag 1: Gebruik je eerste dag om het centrum en de South Bank te ontdekken. Brisbane is geen enorme stad waardoor je lekker alles te voet kunt doen. Neem een kijkje in de enorme winkelstraten van deze moderne stad en zoek daarna de rust op de South Bank. Dit gebied is zeker een aanrader als je, net als ik, net uit het vliegtuig komt en een paar uur moet wachten tot je in kan checken in het hostel. Vergeet ook je strandspullen niet want op de South Bank vind je ook Streets Beach; een strandje middenin de stad. Op het gebied van eten en drinken zit je ook goed in dit gebied; er zitten superveel leuke restaurantjes en koffietentjes op de South Bank!
Dag 2: Je kunt Brisbane niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht aan het Lone Pine Koala Sanctuary. In deze speciale dierentuin maak je kennis met australian wildlife. Je kunt hier niet alleen kangoeroes voeren, maar ook een koala vasthouden. Het park is heel erg diervriendelijk en ze laten de koala’s gelijk met rust als ze geen zin hebben om op de foto te gaan. Met de auto is het ruim een kwartiertje rijden vanaf het centrum van Brisbane, maar je kunt het park ook bereiken door bus 430 vanaf Queen Street Station (platform 2C) of bus 445 vanaf Adelaide Street (stop 41) te nemen.
Dag 3: Als echte Nederlander moet je in het buitenland natuurlijk ook een keertje op de fiets stappen. Brisbane is daar, door alle fietspaden, uitermate geschikt voor. Verspreid over de hele stad vind je 150 stations van CityCycle waar je voor heel weinig geld een fiets kunt huren. Koop een Casual Pass voor $2, toets het nummer in van de fiets die je uit het rek wilt halen, zet de helm op en je bent helemaal ready to go. Het leuke aan dit systeem is zolang je de fiets binnen een halfuur weer in het fietsenrek zit, je helemaal niets extra hoeft te betalen. Doordat er zo veel van die stations zitten, is het supermakkelijk om elke 30 minuten even de fiets in het rek te zetten en hem er weer opnieuw uit te halen. Zo kun je dus de hele dag gratis door de stad fietsen! Mijn favoriete route was het stuk vanaf de South Bank, langs het water, richting het Kangaroo Point.
Byron Bay – 3 dagen
Dag 1: Neem de vroege bus van 06:30 van Brisbane naar Byron Bay waardoor je bijna de hele dag overhebt om dit surfersdorp alvast te verkennen. Check alle hotspots aan de belangrijkste straat (Johnson Street), haal een (mega overpriced) açai bowl of smoothie en ga surfers kijken op Main Beach. Vergeet ook niet om even alle leuke winkeltjes te checken, er zitten namelijk heel veel toffe kledingwinkeltjes in Byron Bay!
Dag 2: Gebruik je tweede dag voor een surflesje op één van de vele prachtige stranden in Byron Bay. Ik heb zelf goede ervaringen met Let’s Go Surfing . Zij hebben hele fijne instructeurs die er voor zorgen dat je eerste surfles goed en relaxed verloopt. Helaas geven zij de lessen voor beginnende surfers vooral op Main Beach, dus als je graag op het wereldberoemde The Pass wil surfen, zal je op zoek moeten naar een andere surfschool. Wil je liever op je eigen tempo proberen om te blijven staan op een surfbord? Dan kun je natuurlijk ook gewoon ergens een bord huren om er zelf op uit te gaan. The Pass, Main Beach en Wategos Beach zijn allemaal geschikt voor beginners, de overige stranden zijn minder geschikt als je nog nooit hebt gesurft. Hou het wel altijd veilig! Ga nooit alleen surfen en zorg dat je weet hoe het werkt op dit strand!
Dag 3: Hoewel je misschien al een deel van dit stuk natuur hebt gezien als je naar één van de surfstranden bent geweest, kun je Byron Bay niet verlaten voor je de wandelroute naar de Lighthouse hebt gedaan. Langs Main Beach loop je richting het wandelpad dat je deels door het regenwoud naar dit prachtige punt leidt. Onderweg kom je langs The Pass (wereldberoemde surfstrand), Wategos Beach (mijn meest favoriete plek op aarde) en het meest oostelijke punt van Australië. Overal staat goed aangegeven waar je heen moet, dus je zult niet zo snel verdwalen. Je hoeft niet heel veel ervaring te hebben met wandelen voor deze route, maar houdt er wel rekening mee dat sommige stukjes heftig kunnen zijn qua conditie. Ondanks dat er ook gewoon veel gezinnen met kleine kinderen naar de Lighthouse lopen, kan het best pittig zijn.
Check ook mijn reisgids voor Byron Bay!
Coffs Harbour – 2 dagen
Dag 1: Coffs Harbour is een wat kleiner stadje tussen Brisbane en Sydney in. Ik had het idee dat de meeste backpackers in Coffs Harbour er voor langere tijd waren en vooral aan het werk waren op boerderijen in de buurt. Om heel eerlijk te zijn, was deze plek mijn minst favoriete bestemming tijdens mijn reis in Australië. Ik zou de eerste dag vooral gebruiken om de stad een beetje te verkennen. Als je aan de kant van het strand verblijft, zou ik richting de pier gaan en een paar uurtjes gaan chillen op het strand. Verblijf je aan de andere kant van de stad of heb je heel veel tijd over? Dan kun je natuurlijk ook nog naar het amusementspark The Big Banana Fun Park gaan.
Dag 2: Als je in een hostel in de buurt van het strand (Marina and Jetty area) verblijft, heb je een beetje geluk. Je bent dan namelijk gelijk in de buurt van Muttonbird Island. De wandeling duurt ongeveer een uurtje en je hebt fantastisch uitzicht op het water. In de winterperiode is er zelfs nog een kans dat je walvissen in de oceaan spot! Na deze wandeltocht kun je bij Sea Salt terecht voor Fish and Chips. Ik at hier de lekkerste frietjes die ik ooit in mijn leven heb gehad.
Tussendoor – 1 reisdag – Als je net als ik met Greyhound reist, heb je nu even pech. De bus vertrekt namelijk pas ’s middags uit Coffs Harbour vandaan en komt pas rond 6 uur ’s avonds aan in Port Macquarie. Ik weet niet of dit in de zomerperiode anders is, maar in de winterperiode rijdt er sowieso maar één bus per dag tussen deze twee steden.
Port Macquarie – 2 dagen
Dag 1: Port Macquarie is één van de plekken aan de oostkust van Australië waar je supergoed walvissen kunt spotten! Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je ze vandaan zou kunnen zien, maar mijn ervaring is dat ze helaas zo ver van de kust afzwemmen dat je vrijwel niks ziet. Als je de walvissen van dichterbij zou willen zien, moet je een tour doen. Ik heb hele goede ervaringen met de Whale Watching tour van Port Jet Cruise Adventures. Met een klein bootje gingen we ’s ochtends de oceaan op om deze enorme dieren te spotten. Ondanks dat de boot genoeg afstand bewaarde van de walvissen, konden we ze echt heel goed zien. Sommige kwamen zelfs uit zichzelf dichterbij! Let wel op: de migratieperiode van de walvissen is van mei tot november. Buiten deze maanden om zijn er geen tours en überhaupt geen walvissen.
Dag 2: Op de tweede dag in Port Macqaurie is het tijd voor de coastal walk. De hele wandeling is behoorlijk lang (9 km, alleen de heenweg), maar je kunt hem ook in delen opdelen. Ik kwam vanuit het centrum van de stad waardoor ik als eerste bij Town Beach aankwam en vanuit daar heb ik het stuk naar Flynns Beach gelopen. Dit was ook al een behoorlijke wandeling (2.2 km, alleen heenweg) maar het was het zeker waard! Als je daarna nog genoeg energie overhebt, kun je nog verder lopen richting Shelly Beach of zelf naar Tacking Point. Als je terugkomt bij Town Beach kun je nog even genieten van de allerlekkerste açai bowl ooit bij Salty Crew Kiosk. Daarna is het tijd om de late, en enige, bus te pakken naar Sydney. Het is tijd voor de grote steden!
Sydney – 5 dagen
Dag 1: Sydney is enorm, maar het fijne aan deze stad is dat het openbaar vervoer er supergoedkoop is! Het is dus een goed idee om op de eerste dag alvast een Opal card (OV kaart voor Sydney) te halen. De kaart zelf is gratis en ik zou er maximaal $15 dollar op zetten, meer is echt niet nodig voor 5 dagen. Als je in een hostel in het centrum van Sydney verblijft, zou ik je aanraden om op de eerste dag ook gewoon in het centrum te blijven. Er is namelijk genoeg te doen en zo hoef je niet gelijk weer in het ov te stappen na je lange avond in de bus. Neem een kijkje op het centraal station van Sydney, loop door de enorme winkelstraten en ga lekker goedkoop eten in Chinatown. En als je dan toch in Chinatown bent, ga dan gelijk even naar Paddy’s Market voor de goedkoopste souvenirs!
Dag 2: Op de tweede dag is het tijd om in de bus te stappen naar één van de mooiste stukjes van Sydney: Bondi Beach. Hoewel het centrum van Sydney qua drukte niet te vergelijken is met andere grote steden, voelt Bondi als een compleet andere wereld. Je voelt gelijk een relaxte sfeer en er zijn ineens geen hoge gebouwen meer om je heen. Je kunt hier een supermooie wandeling maken langs de kust van Bondi naar Coogee. Loop langs het wereldberoemde Icebergs pool, spot surfers op Tamarama beach en vergeet vooral niet om heel veel foto’s te maken! En voor je in de bus terug naar het centrum stapt, is het natuurlijk tijd voor een ijsje of froyo bij één van de vele tentjes langs Bondi Beach!
Dag 3: Als je net als ik, na een rondje langs Bondi Beach, toch hebt besloten dat je misschien stiekem toch wel een surflesje wil doen, is het vandaag tijd om je daar op voor te bereiden. Ik gebruikte deze dag dan ook om een badpak te regelen, aangezien ik die op een of andere manier thuis was vergeten, en om vooral mijn zenuwen en stress onder controle te krijgen. Loop bijvoorbeeld vanaf het centrum door Hyde Park richting de Sydney Harbour Bridge en het Sydney Opera House. Je kunt er een rondvaart doen, maar je kunt dit gebied natuurlijk ook zelf verkennen.
Dag 4: Op deze dag is het dan echt tijd voor een surflesje op het wereldberoemde Bondi Beach! Ik deed mijn eerste lesje bij Let’s Go Surfing en daar heb ik echt hele fijne herinneringen aan. Als je aankomt bij hun surfschool, moet je eerst nog wat voorwaarden ondertekenen – waarna ik bijna omdraaide omdat er iets over haaien instond – en daarna ga je een wetsuit aantrekken. Als de hele groep compleet is, vertrek je naar het strand om elkaar te leren kennen en wat stretchoefeningen te doen. Je leert daarna eerst de basics van het surfen op het droge en als iedereen het begrepen heeft, is het tijd op de zee in te gaan! Surfen is ontzettend lastig, maar volgens de instructeurs is het één van de weinige sporten die iedereen zou kunnen leren! Geen zorgen dus als je tijdens je eerste les nauwelijks op je surfbord kan blijven staan.
Dag 5: Gebruik de laatste dag in Sydney vooral om de dingen te doen die je nog op je lijstje hebt staan. Beviel die surfles van eerder je goed? Misschien kun je dan nog een surflesje doen! Sydney is ontzettend groot, dus er is nog veel meer te doen. Denk bijvoorbeeld aan het Luna Park, de Sydney Fish Market of Taronga Zoo. Wil je iets doen waar je niet te veel geld aan uit hoeft te geven? Je kunt ook op zoek gaan naar de allerleukste koffietentjes of lekker wandelen door de stad!
Canberra – 2 dagen
Dag 1: Canberra is misschien wel één van de minst favoriete bestemming voor backpackers. Telkens als ik zei dat ik er heen zou gaan hoorde ik alleen maar dat het een ‘grauwe stad’ was en dat ik ‘ het beter over kon slaan’. Ik moet iedereen daarin wel een beetje gelijk geven; er is niet heel veel te beleven in Canberra. Mocht je net als ik geen zin hebben om 12 uur onderweg te zijn van Sydney naar Melbourne, dan is Canberra wel een fijne stop voor tussendoor. Het centrum van de stad is niet zo bijzonder, maar het parlement en het Australian War Memorial zijn wel interessant om te zien. Bij het parlement kun je zelfs een gratis tour doen en dat is natuurlijk altijd fijn voor je portemonnee. De leukste restaurantjes zitten bij het winkelcentrum in het gebied Manuka.
Dag 2: Als je het geluk heb dat je op zondag in Canberra bent, dan kun je nog een bezoekje brengen aan de Old Bus Depots Markets. Het is geen enorme markt, maar je kunt er wel een aantal superleuke kraampjes vinden. Van brownie cookies van The Hungry Brown Cow tot bao van Asian Tiger. Deze markt is zeker een aanrader voor foodies!
Tussendoor – 1 reisdag – Van Canberra naar Melbourne reizen duurt lang! Met Greyhound vertrek je ’s ochtends om 9 uur uit Canberra en kom je pas om 5 uur ’s middags aan in Melbourne. Vergeet dus niet om genoeg drinken en snacks mee te nemen! Je stopt onderweg namelijk alleen in Albury.
Melbourne – 4 dagen
Dag 1: Op de eerste dag in Melbourne is het gelijk tijd om richting één van de mooiste stukjes van Australië te gaan: de Great Ocean Road! Je kunt zelf een auto huren en op pad gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde tour te doen. Ik heb een ‘omgekeerde tour‘ gedaan en dat is heel goed bevallen! We reden ’s ochtends vroeg weg uit Melbourne en na een paar uur rijden, kwamen we aan bij onze eerste stop. Omdat de meeste tours eindigen bij de Twelve Apostles en wij er juist begonnen, was het nog heel erg rustig en konden we superveel foto’s maken! Onze tourguide wist heel veel te vertellen over het gebied en vooral het verhaal over Loch Ard George was heel bijzonder en interessant. Het enige nadeel aan deze tour is dat het busje redelijk klein is en niet veel beenruimte heeft waardoor soms, tijdens de lange stukken rijden, wel een beetje opgepropt zit.
Dag 2 & 3: Ik zou deze dagen vooral gebruiken om alle tours te doen en bezienswaardigheden te zien voordat je teruggaat naar huis. Je kunt bijvoorbeeld ook twee dagen doen over de Great Ocean Road i.p.v. die enkele dag die ik deed of doe bijvoorbeeld een tour naar de Penquin Parade op Phillip Island. Ik hoorde van kamergenootjes dat een Free Walking Tour in Melbourne ook superleuk is om te doen. Ik zou je vooral afraden om te doen wat ik deed: op zoek gaan naar een tattoo shop zonder een afspraak te hebben. Ik wilde namelijk heel graag een tattoo als herinnering aan Australië en ben daardoor bijna 1,5 dag bezig geweest met het zoeken naar een tattoo shop die wel plek had, om vervolgens alsnog zonder tattoo naar huis te komen. Geen aanrader dus.
Dag 4: Gebruik je laatste dag in Melbourne om lekker door te stad te wandelen. Bekijk de street art op de muren door de hele stad en geef je laatste geld uit aan souvenirs of cadeautjes voor jezelf. De beste plekken om te winkelen zijn Melbourne Central en Bourke Street. Vergeet ook niet om nog even langs Queen Victoria Market te gaan voor je lunch en eventueel wat souvenirs. Wil je nog iets sportiefs doen op je laatste dag? Doe dan een lekker lesje SoulCycle bij Bodhi & Ride!
En dan is het ineens tijd om Australië gedag te zeggen… Ik deed deze reisroute in juli 2019 in mijn eentje en ik zou dit stuk zeker aanraden! Ik denk dat ik vooral Byron Bay in de toekomst zeker terug ga zien want dat was echt mijn meest favoriete plek op aarde! Mocht je ook deze reisroute hebben gedaan, laat vooral weten wat jouw ervaringen waren!
6 thoughts on “Reisroute Brisbane naar Melbourne”